Katastrof sonrası 100 iso

3 Ocak 2011 Pazartesi

05 / Hayao Miyazaki / Tonari no Totoro

Kendini anlattıkça bütün dünyayı anlatman gerekir. Anlattıkça seni silen dünyayı... Yani kendini anlatmak için bütün dünyayı yitirmen gerekir. Aşk bu yitirişin adlarından birisi...Peki o zaman neden yazıyorsun? Silinmeye razıyım, ama ya hiç kaydedilmediysem? (Aslı Erdoğan)


Kaydedilmeye dair tüm eklemlerden bahsedilebilen bir adam, bir yanı çocuk, bir yanı çizgilerle ve hareketlerle örülmüş. İçindeki bu birkaç kıyıyı birbirinden uzaklaştırabilse sanırım böyle kalbin düz kaslarına dokunabilen filmler yapamazdı sanıyorum. Çünkü filmlerinde sadece karakterler yaratmakla kalmıyor onların kendi içindeki sihri ortaya çıkaran sebepleri de vermekten çekinmiyor.  Tonari no Totoro (My Neighbour Totoro) da yaklaşık yirmi küsür yıllık bir animasyon. Oysa içindeki hiç yaşlanmayan karakterleri bugününüzü bile tebessüme boğacak canlılığa sahip. Satsuka ve Mei den bahsetmeliyim burda sanırım. Satsuka, bir abla'dan beklenilen her davranısın içine biraz da annelik katıyor Mei'le olan ilişkisinde; Mei ise korkusuz bir düş kovalayıcı. Dört yaşında olmasının meraklarına ve korkusuz yaklaşımlarına pek bi engeli yok. Aslında aradıkları kendi içlerinde yarattıkları bir düş ve onunla da karşılaşmakta pek geç kalmıyorlar. 






Totoro her çocuğun hayalinde farklı görünümlerde ortaya çıkan bir yaratık. Filmde sadece sevimli ve şişman haliyle karşımıza çıksa da başka düşlerde başka bedenlere dönüşüyor belki de gündelik yaşamda. Satsuki ve Mei'nin Totoro'yu bulma çabaları sonrasında yerini minik maceralara bırakıyor. Özellikle Mei'in kaybolduğu sahnede keskin bir hüzünle tokat atmaktan da geri durmuyor Miyazaki... " Kusura bakmayın ama yaşam o kadar da güllük gülistanlık değil" diyor çizgi gözlerini biraz daha kısıp gülümseyerek. Filme dair pek çok detay olmasına rağmen izlememiş olanları sadece meraklandırmakla yetinmek gerekiyor sanırım.






Miyazaki'nin yeni dönem filmlerinde de sadece düş dünyasının biraz daha gelişmiş ve kesinlikle oturmuş bir dile sahip olduğunu söyleyebilirim izlediğim kadarıyla.Ve kesinlikle Miyazaki filmlerini orjinal dilinde izlemek gerekiyor bence. Çünkü görsel tını ne kadar önemli olsa da karakterleri gerçekten sevdiren ve onları gerçek yapan şey sesleri. Tonari no Totoro'yu izlerseniz şayet biliyorum ki sonrasında "Majo no takkyûbinSpirited AwayHowl's Moving Castle " gibi düş oyunları peşinizi bırakmayacak. 




1 yorum:

nerkn dedi ki...

Ponyo ve Sprited Away izlemiş olarak yönetmen&senarist inanılmaz bir adam.

Yorum Gönder